Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Permutáció, Kombináció, Variáció

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3543
Négy számkártya van az asztalon. Az egyiken egyes, a másikon hármas, a harmadikon hatos, a negyediken hetes szerepel. Csilla a négy kártyával egy négyjegyű számot rakott ki.
a) Hány különböző négyjegyű számot tud kirakni?
b) Mekkora a valószínűsége, hogy a szám páratlan, páros, illetve néggyel osztható?
c) Vajon hány olyan szám van ezek között, amelyik nyolccal osztható?
d) Felírta egy papírra az összes így kapott számot. Mennyi ezeknek a számoknak az összege? Keress többféle ötletet, hogyan lehetne ezt kiszámolni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kombinatorika
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
1;3;6;7

a) mind a 4 számjegy lehet bármelyik ezen 4 közül, tehát 4·4·4·4

b)
páratlan: 1;3;7 lehet az utolsó számjegy. Ennek 3/4 a valószínűsége, hisz 3 a jó esetek száma a 4-ből. (Elég volt az utolsó számjegyet nézni csak)

páros: 2 van a végén, ennek 1/4 a valószínűsége. (Itt is elég volt csak az utolsót nézni)

néggyel osztható: az utolsó 2 számjegy 16 vagy 36 lehet. Ezek a kedvező esetek. Az összes eset 4·4 (megint csak 2 számjegyet kellett nézni), tehát 2/16 = 1/8 a valószínűség.
1

c)
Nyolccal osztható: az utolsó 3 számjegy az érdekes, mert 1000 osztható 8-cal. Elvileg meg kellene néznünk 4·4·4 háromjegyű számot, hogy osztható-e 8-cal, de ha 8-cal osztható, akkor 4-gyel is, vagyis az utolsó két számjegy 16 vagy 36:
116 nem jó
316 nem jó
616 jó!
716 nem jó

136 jó!
336 jó!
636 nem jó
736 jó!

Tehát az utolsó 3 számjegy 4-féle lehet. Az első lehet 4-féle, vagyis összesen 4·4 nyolccal osztható van.
1

d)
Összesen van 4·4·4·4 = 256 szám.

Gondolatban vegyünk egy 3-jegyű számot az 1;3;6;7-ből, és rakjuk mögé a negyedik számjegyet minden lehetséges módon.
Mindegy, mi az első 3 számjegy, negyediknek az 1;3;6;7 bármelyikét odatehetjük. Tehát mindegyikből ugyanannyi lesz az utolsó helyen. Vagyis minden negyedik szám 1-re, minden negyedik 3-ra, stb. végződik. Mivel 256/4 = 64, ezért lesz 64·1+64·3+64·6+64·7 az utolsó helyen. Ez az összeg 64·(1+3+6+7) = 64·17 = 1088.

De ez a szimmetria nem csak az utolsó számjegyre igaz, bármelyik helyiértéken is ugyanannyi 1-es, 3-as, stb. lesz. Vagyis minden helyiértéket összeadva 1088-at kapunk.

A teljes összeg:
0001088
0010880
0108800
1088000
---------
1208768
2