Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legyszi valaki

Főoldal » Általános iskola » Matematika
495
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 10.
Ha felcseréljük a számjegyeket az új szám az eredeti kétszeresénél egyel kisebb lesz.
Mi az eredeti szám?
t e szám
Régi:
Új :
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Talán... De inkább nézd át.



Legyen a két számjegy a és b.
Eredeti szám értéke 10a+b
Számjegyek felcserélésével kapott szám: 10b+a

Egyenletrendszer
a+b=10
2*(10b+a)=10a+b-1

Első egyenletből: b=10-a majd ezt behelyettesítve a második egyenletbe
20(10-a)+2a=10a+10-a-1
200-20a+2a=9a+9
200-18a=9a+9
191-18a=9a
191=27a
a~7
b=10-7=3
0