Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Van egy 8.os töri házim amit gyorsan be kell küldenem

36
A második képnél a 2.es nem kell
Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
1956. október 23-ára a budapesti Műszaki Egyetem hallgatói békés felvonulást szerveztek a lengyelek támogatására és a magyarországi változásokért. A műegyetemisták kezdeményezéshez több egyetem is csatlakozott.
A pesti egyetemisták a Petőfi-szobornál gyülekeztek, ahol Sinkovits Imre színművész elszavalta a Nemzeti dalt.

Ezután a budai oldalon álló Bem-szoborhoz vonultak. A tüntetőkhöz egyre több járókelő csatlakozott, ekkor már olyan nemzeti színű lobogókat vittek magukkal, amelyekből kivágták a gyűlölt Rákosi-féle címert. A lyukas nemzeti zászló 1956 jelképévé vált.

A Bem térről a tömeg egy része a Parlamenthez vonult, ahol este Nagy Imre mondott beszédet. Egy másik csoport a Városliget felé vette az irányt, és az esti órákban ledöntötték a rendszer jelképét, a hatalmas méretű Sztálin-szobrot.

A Magyar Rádió székháza előtt a kora délutáni óráktól kezdve egyre nagyobb tömeg várakozott. Azt akarták elérni, hogy olvassák be a rádióba követeléseiket. Ehelyett este nyolckor Gerő Ernő beszéde hangzott el, amelyben nacionalistáknak nevezte, és megtorlással fenyegette meg a tüntetőket. A növekvő számú és egyre dühösebb ember láttán a rádiót védő ÁVH-sok este 9 körül a tömegbe lőttek. Addigra a tüntetők is szereztek fegyvereket, katonáktól, rendőröktől és hadiüzemek raktáraiból. Megostromolták, és másnap reggelre elfoglalták a rádió épületét. A békésnek induló felvonulásból fegyveres felkelés lett.

Október 23-án a vidéki városokban is tüntetések kezdődtek.
Az első lövések Debrecenben dördültek el, ahol a megyei pártszékház elé vonuló, fegyvertelen tömegbe lőttek az épület védői.

1947. augusztus 31. – kék cédulás választások
1952. január 5. - november 14. között - Nagy Imre begyűjtési miniszter,
1953. július 3-án - Rákosi Mátyás kormánya nevében benyújtotta lemondását.
1953. július 4-én - Nagy Imrét miniszterelnökké nevezték ki.
1955. április 18. - 1956. október 24-ig - Hegedüs András Magyarország miniszterelnöke.
1955. május 6. – A Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) a NATO tagjává vált.
1956. február 25. – Hruscsov nyíltan bírálja Sztálint
1956. október 6 - Rajk László újratemetése
1