Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
482
Egy derékszögű háromszög területe 600 cm2. Oldalai egy számtani sorozat egymás utáni tagjai. Mekkorák az oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög oldalai: x-d; x és x+d
(x-d)·x/2=600 azaz (x-d)·x=1200
Pit tétetel: (x-d)²+x²=(x+d)²
x²-2xd+d²+x²=x²+2xd+d² ezt átrendezve
x²=4xd leosztasz x-szel
x=4d ezt behelyettesíted (x-d)·x=1200-be
(4d-d)·4d=1200
12d²=1200
d²=100
d=10
x=40
A háromszög oldalai 30; 40 és 50 cm
1