Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1588
Milyen magas az az épület, amely a tőle 25 m távolságban lévő , 10 m magas töltésről nézve 42°-os szögben látszik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mindenféleképpen rajzzal kell kezdeni. Szóval rajzold le!!! A 10 m magas függőles vonal (vagyis a töltés) tetejétől az épület alját és tetejét összekötő vonalak szöge 42°.

A 10m 25m egy derékszögű háromszög oldalai a rajzodon, ugye? Ennek a szöge ennyi:
tg α = 10/25
Ebből számold ki az alfát a számológépeddel (inverz tangens függvény) vagy a négyjegyű függvénytáblával. Számológéppel gyorsabb...
http://www.wolframalpha.com/input/?i=arc+tg(10%2F25)
Húzz a töltés tetejétől vízszintes vonalat az épületig, az kettévágja a 42°-ot. Az alsó fele (kb. fele) éppen váltószög α-val, vagyis az is ugyanakkora. Ebből számold ki a felsőt (42°-α)
A behúzott vízszintes vonal fölött az épület teteje és a 25 m megint egy derékszögű háromszög ezzel a 42°-α szöggel:
tg(42°-α) = x/25
Persze α-t már tudod, 42°-α is ismert, számológéppel kijön a tangense. Abból pedig az x.
Az épület magassága x+10 m, ugye, látod a rajzodon?
0