Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8. év égi összefoglalás, a továbbtanulásom múlik ezen, kérlek segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1132
1. A megadott anyagokat sorold be a megfelelő anyagcsoportba! AZ anyagok képletével válaszolj!
kalcium-oxid, oxigén, ammónia, nátrium-klorid
vegyület: .......... Molekulákból áll: .........
elem: ......... Ionokból épül fel: ...........

2. Mi az elem? ..................................
Írj rá példát szavakkal! ....................

3. miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól a vegyületek és a keverékek
különböznek: ..............
hasonlítanak: .............

4. Egy elem a periódusos rendszer III. A főcsoportjába tartozik.
Az atomjainak elektronszerkezetére vanatkozóan mit állapíthatunk meg ebből? ..................................
Keress egy ilyen elemet! Írd fel atomjának elektronszerkezetét!
Név, vegyjel: ............................. Elektronszerkezet: .................................

5. Hidrogén
a, színe, szaga: ...................
b, laboratóriumi előállítása: ........................
c, kimutatása: ..........................
d, melyik anyagcsoportba tartozik: ...........................

6. A szobanövények talajának tápanyagpótlásához 2 tömegszázalékos tápsóoldatot kell készítenünk. 2000 gramm öntözőoldat elkészítéséhez hány gramm tápsót mérjünk le? Hány gramm vízben oldjuk fel?

7. a, Milyen kémhatású a nátrium-hidroxid vizes oldata? ...............
a desztillált víz? ..............
az [OH-] > [H3O+] ionarányú oldat? .............
b, Írj egy-egy példát olyan anyagra, amelynek vizes oldatában
a lakmusz kék: ........
az univerzális indikátor piros: ................

8. a, Hidroxidion jele: .............
Hidrogénion jele: ............
b, Milyen töltésű az ammóniumion? Megállapításodat igazold azzal, hogy kiszámítod a benne lévő protonok és elektronok számát! Protonszáma: ............... Elektronszáma: .................. Töltése: ................
c, Írj egy példát olyan anyagra, amelynek vizes oldata ammóniumionokat tartalmaz! .............................................

9. Hogyan állítható elő laboratóriumban az oxigén? ......................
Tulajdonságai:
a, szín, szag: ...............
b, levegőhöz viszonyított sűrűség: ..........
c, vízben való oldhatóság: ............
d, reakciói közül egy példa (egyenlettel): .............

10. Írd fel a kálium és a klór reakciójának egyenletét! .......................
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, kémia, segítség, help, Félévijegy, 8. osztály, 8., Továbbtanulás, jobbjegy, évvégiösszefoglalás
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. A megadott anyagokat sorold be a megfelelő anyagcsoportba! AZ anyagok képletével válaszolj!
kalcium-oxid, oxigén, ammónia, nátrium-klorid
vegyület: CaO, NaCl, NH3
Molekulákból áll: NH3
elem: H
Ionokból épül fel: NaCl

2. Mi az elem? Csak egyféle atomból épülnek fel. Egyszerű anyagok, kémiailag tiszták, vegyjellel felírható.
Írj rá példát szavakkal! kén, nitrogén, magnézium, a periódusos rendszer elemeit írhatod példának

3. miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól a vegyületek és a keverékek
különböznek: A vegyületek kémiailag tiszta anyagok, képlettel jelöljük őket, az összetevők aránya állandó, nem bonthatóak. A keverékek kémiailag nem tiszta anyagok, nem írhatóak fel képlettel, az összetevők aránya változik, egyszerű anyagokra bonthatók.
hasonlítanak: Összetett anyagok

4. Egy elem a periódusos rendszer III. A főcsoportjába tartozik.
Az atomjainak elektronszerkezetére vanatkozóan mit állapíthatunk meg ebből? Az elektronok elhelyezkedését az elemekben.
Keress egy ilyen elemet! Írd fel atomjának elektronszerkezetét!
Név, vegyjel: Aluminium, Al
Elektronszerkezet: [Ne] 3s²3p¹

5. Hidrogén
a, színe, szaga: színtelen, szagtalan
b, laboratóriumi előállítása: só és cink reakciójával: Zn+2Hcl=ZnCl2+H2
c, kimutatása: több féle kísérlettel ki lehet mutatni, nem tudom pontosan mit kellene ide leírni
d, melyik anyagcsoportba tartozik: Nemfémes elem

6. A szobanövények talajának tápanyagpótlásához 2 tömegszázalékos tápsóoldatot kell készítenünk. 2000 gramm öntözőoldat elkészítéséhez hány gramm tápsót mérjünk le? Hány gramm vízben oldjuk fel?
Tömegszázalék: 2
Oldat: 2000 g
Oldott anyag: ?
Oldószer: ?
tömegszázalék=Oldott anyag osztva oldat, ez szorozva 100-al
Behelyettesítve kijön az oldott anyag tömege. Ha megoldod 40 g fog kijönni.
Oldószer=oldat - oldott anyag
Ha ezeket az adatokat is behelyettesíted, és elvégzed a kivonást, akkor ki jön az eredmény: 1960 g.
V: Tehát 1960 g víz szükséges.
7. a, Milyen kémhatású
a nátrium-hidroxid vizes oldata? LÚGOS
a desztillált víz? SEMLEGES
az [OH-] > [H3O+] ionarányú oldat? LÚGOS
b, Írj egy-egy példát olyan anyagra, amelynek vizes oldatában
a lakmusz kék:NaOH
az univerzális indikátor piros: híg sósav

8. a, Hidroxidion jele: H+
Hidrogénion jele: H+
b, Milyen töltésű az ammóniumion? Megállapításodat igazold azzal, hogy kiszámítod a benne lévő protonok és elektronok számát!
Protonszáma: 10 Elektronszáma: 10 Töltése: pozitív

c, Írj egy példát olyan anyagra, amelynek vizes oldata ammóniumionokat tartalmaz!
ammónium-acetát C₂H₇NO₂
9. Hogyan állítható elő laboratóriumban az oxigén? víz elektromos bontásával
Tulajdonságai:
a, szín, szag: színtelen, szagtalan
b, levegőhöz viszonyított sűrűség: levegőnél nehezebb
c, vízben való oldhatóság: vízben kis mértékben oldódik
d, reakciói közül egy példa (egyenlettel): C+O2=CO2

10. Írd fel a kálium és a klór reakciójának egyenletét!
2K+Cl2=2KCl

Volt amire nem nagyon tudtam választ írni, de remélem segítettem. Remélem jól oldottam meg mindent!
1