Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közös nevezőre kell hozni

Főoldal » Középiskola » Matematika
600
Előre is koszi a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1/a + 1/2 = (2+a) / (2a)
3/(x-2) - 2/(x+1) = [ 3(x+1) - 2(x-2) ] / [(x-2)(x+1) ] = [x+7] / [(x-2)(x+1) ]
2/a³ - 3/a² + 1/a = (2 - 3a + a²)/a³
2/(x+1) + 2/(1-x) = [2·(1-x) + 2·(x+1) ] / (1-x²) = 4/(1-x²)
Módosítva: 8 éve
0

1. 1/a+1/2 /mivel a két nevezőben semmi közös nincs, a közös nevező a kettő szorzata lesz: 2a. Így az átalakítás:
2/2a+a/2a /amit közös törtvonalra írva: 2+a/2a lesz.
2. 3/x-2-2/x+1 /a helyzet ugyanaz mint az előbb. A két nevezőben semmi közös nincs, a közös nevező a kettő szorzata lesz: (x-2)*(x+1). Így az átalakítás:
tort]3(x+1)/(x-2)*(x+1)[/tort]-2(x-2)/(x-2)*(x+1) /amit közös törtvonalra írva: 3(x+1)-2(x-2)/(x-2)*(x+1) lesz. /bontsuk fel a zárójeleket:
3x+3-2x+4/(x-2)*(x+1) /összevonást végezve a számlálóban:
x+7/(x-2)*(x+1) lesz az eredmény
3. 2/a3-3/a2+1/a /a három nevező közül mindhárom az a hatványa. Közülük a legnagyobb az a3, ezért ő lesz a közös nevező:
2/a3-3a/a3+a2/a /ha egy törtvonalra írjuk:
2-3a+a2/a3 lesz az eredmény
4. 2/x+1+2/1-x /igazából ennek a két nevezőnek sincs köze így egymáshoz ezért a közös nevező itt is a szorzat lesz (x+1)*(1-x). Átalakítás után:
2(1-x)/(x+1)*(1-x)+2(x+1)/(x+1)*(1-x) közös törtvonalra írva:
2(1-x)+2(x+1)/(x+1)*(1-x) /felbontva a zárójelet:
2-2x+2x+2/(x+1)*(1-x) /összevonva a számlálóban:
4/(x+1)*(1-x) /ha elvégzed a nevezőben a szorzást:
4/1-x2 lesz az eredmény
Módosítva: 8 éve
0