Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
441
Egy M = 70 kg tömegű ember jégen egy helyben állva eldob vízszintes irányban egy m = 0,35 kg tömegű golyót. A golyó az embertől mérve v=20m/s sebességgel távolódik. Mekkora az ember sebessége a jéghez viszonyítva? (surlódási erő elhanyagolható)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ha azt a mondatot, hogy "A golyó az embertől mérve `v=20 m/s` sebességgel távolódik" úgy értik, hogy az ember `t=0` időpontban lévő helyzetétől számolva a kő kezdeti sebessége `v_0=20 m/s`, akkor a következőképpen kell számolni:

Lendület megmaradás törvényét kell használni:

`I_1=I_2`

`M*V=m*v`
`70 kg * V=0,35 kg * 20 m/s`
`V=(0,35 kg * 20 m/s)/(70 kg)=0,1 m/s`

Most vektorosan nem írtam fel, egyértelmű, hogy a kővel ellentétes irányban fog elkezdeni mozgoni az emberke, ezért a sebesség vektora is abba az irányba mutat, nagysága tehát `0,1 m/s`.
Persze ehhez fel kell tételezni, hogy (ahogy a feladat írja is) a súrlódás nulla, tökéletesen vízszintesen dobta el, stb stb.
0

Köszönöm szépen, én is így számoltam!
1