Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S kéne a matek segítség!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
854
Ezt a feladatot nem értettem a matek házimban:

Egy dobozban csak kék és zöld golyók vannak. A dobozban a zöld golyók száma háromszorosa a kék golyók számának.
Ha a kék golyók felét és még a zöld golyókból hatot kiveszünk a dobozból, akkor a dobozban lévő golyók ötöde lesz kék színű.
Hány kék és hány zöld golyó volt eredetileg a dobozban?

A segítséget előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, segítség, Sos!, kéne!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Kék golyó: x db, Zöld golyó 3x db, összes golyó 4x db
A kivétel után:
Kék golyó: x-x/2=x/2 db, Zöld golyó 3x-6 db, összes golyó: 3,5x-6
3,5x-6/5 = x/2
x=6
Eredetileg 6 db kék és 18 db zöld golyó volt.

-1