Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nevezetes szorzatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
784
Ezt a kettőt levezetné valaki. Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
http://www.wolframalpha.com/input/?i=(4%2F5+-+5y)%5E2
Az "Expanded form" alatt van a kifejtés.

A másikat is hasonlóan írd be.
0

Ez egy (a-b)² alakú kifejezés. Ahhoz be kell ezt magolni:
(a-b)² = a² - 2ab + b²

Most ez van:
a=4/5
b = 5y

Ezeket kell a fentibe helyettesíteni. Darabonként:
A szorzatot és a hányadost egyesével lehet négyzetre emelni:
a² = (4/5)² = 16/25
b² = (5y)² = 25y²

Kell még a szorzatuk is:
2ab = 2·(4/5)·(5y) = 8y
Itt szoroztunk is 5-tel meg a nevezőben is vlt 5, azok kietették egymást.

Tehát az eredmény:
16/25 - 8y + 25y²
-----------------

A másik is ugyanilyen, csak mások az adatok:
a = 4/7 ax
b = 5/8 by
Huhh, ebben is van a meg b, de az nem ugyanaz az a meg b... Inkább másnak kellene neveznem, hogy ne legyen zavaró, kezdem előlről.

Ilyen alakú a kifejezés: (v-w)²
Ami kifejtve: v² - 2vw + w²
Ezt is be kell magolni!
Nem, nem igaz :) Természetesen mindegy, milyen betűket írunk bele, nem kell végtelen sokat bemagolni, csak az elvet.
v² = (4/7 ax)² = 16/49 a²x²
w² = (5/8 by)² = 25/64 b²y²
2vw = 2·(4/7 ax)·(5/8 by) = ... magyarázom:
Ez a 4/7 meg 5/8 nem látszik itt elég jól, a papírodon ha leírod, sokkal érthetőbb lesz. A 4 a számlálóban van, a 8 a nevezőben, lehet 4-gyel egyszerűsíteni:
2vw = 2 · 1/7 ax · 5/2 by = ...
Aztán szorozva van 2-vel, és a nevezőben is van még 2, azokkal is lehet egyszerűsíteni:
= 1/7 ax · 5/1 by
Több egyszerűsítés nem lehet. Szorozzuk össze a számlálókat meg amik törtön kívül vannak, ez lesz a végső számláló, aztán szorozzuk össze a nevezőket, az lesz a végső nevező:
= 5axby / 7

A teljes négyzet pedig:
16/49 a²x² - 5axby/7 + 25/64 b²y²
Módosítva: 8 éve
0