Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oxidációs számos egyenletrendezés

Főoldal » Középiskola » Kémia
1174
Valaki eltudná ezeket magyarázni hogy rendezzem őket?
KMnO4 + HCl = Cl2 + KCl + MnCl2 + H2O
H2O2 = H2O + O2 (MnO2 katalizátor)
Cu + dil. HNO3 = Cu(NO3)2 + NO + H2O
Pb + HNO3 = NO2 + Pb2+ + NO3- + H2O
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oxidációsszám
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ennek nincs köze az oxidációs számhoz, ez sima kémiai egyenletrendezés.

A bal és a jobb oldalon minden atomból ugyanannyi darabnak kell lennie. Addig kell variálni a molekulák elé írt számokat, amíg ez nem teljesül.
Mondjuk az első: KMnO₄ + HCl ≈ Cl₂ + KCl + MnCl₂ + H₂O
A kálium és a mangán mindkét oldalon 1-1, ez jó.
A bal oldalon 4 oxigén van, a jobbon csak 1, ez biztos nem jó. Legyen 4 a jobbon is:
KMnO₄ + HCl ≈ Cl₂ + KCl + MnCl₂ + 4 H₂O
A jobb oldalon 5 klór van, legyen a balon is:
KMnO₄ + 5 HCl ≈ Cl₂ + KCl + MnCl₂ + 4 H₂O
Bal oldalon 5 hidrogén van, a jobbon 8, hmmm... nem jön ki...
Próbáljuk máshogy... az utolsót felejtsd el, az utolsó előttinél a klór helyett nézzük a hidrogént. Megismétlem az utolsó előttit:
KMnO₄ + HCl ≈ Cl₂ + KCl + MnCl₂ + 4 H₂O
Jobb oldalon 8 hidrogén van, legyen a balon is:
KMnO₄ + 8 HCl ≈ Cl₂ + KCl + MnCl₂ + 4 H₂O
A klórból 8 van bal oldalt, 5 a jobbon.
Viszont a klórból a jobb oldalon nem tudunk párosat csinálni, ha a kálium nem módosítható.
Módosítsuk, duplázzuk meg a KMnO₄-et (meg minden mást is, hisz már majdnem jó):
2 KMnO₄ + 16 HCl ≈ 2 Cl₂ + 2 KCl + 2 MnCl₂ + 8 H₂O
A klór még mindig nem jó persze, de minden más rendben van.
Bal oldalt 16 klór van, a jobbon 10. Kell még 6, amit 3 Cl₂-vel el lehet érni:
2 KMnO₄ + 16 HCl = 5 Cl₂ + 2 KCl + 2 MnCl₂ + 8 H₂O
Kész.
--------------
H₂O₂ ≈ H₂O + O₂
Hidrogén OK, de oxigénből bal oldalt 2, jobb oldalt 3 van. Ami páratlan. Megint mindent duplázni kell, hogy a párosság egyforma legyen a két oldalon:
2 H₂O₂ ≈ 2 H₂O + 2 O₂
Bal oldalt 4 oxigén, jobb oldalt 6. Vegyünk el kettőt:
2 H₂O₂ = 2 H₂O + O₂
Kész.
-------------------
Cu + HNO₃ ... ezt próbáld meg magad.
------------------
Pb + HNO₃ ≈ NO₂ + Pb²⁺ + NO₃⁻ + H₂O
Itt ólom és NO₃ ionok is vannak, eredőben annak is semlegesnek kell lennie, tehát ugyanannyi + és - kell legyen egy oldalon, hogy az eredő 0 legyen. Szóval kétszer annyi NO₃⁻ kell, mint Pb²⁺
Pb + HNO₃ ≈ NO₂ + Pb²⁺ + 2 NO₃⁻ + H₂O
Jobbon van 2 hidrogén, a balon is legyen annyi:
Pb + 2 HNO₃ ≈ NO₂ + Pb²⁺ + 2 NO₃⁻ + H₂O
Balon van 2 N, jobbon 3... növelni kell a bal oldalt. A hidrogén már egyensúlyban van, úgyhogy a H₂O-t is növelni kell a jobb oldalon. Mivel a jobb oldalon csak páros lehet, a bal oldalon 4-et kell csinálni.
Pb + 4 HNO₃ ≈ NO₂ + Pb²⁺ + 2 NO₃⁻ + 2 H₂O
Most bal oldalt 4 N van, a jobbon még mindig csak 3, növeljük az NO₂-t (az NO₃-at nem szabad módosítani csak a Pb-vel együtt, az ionok miatt)
Pb + 4 HNO₃ ≈ 2 NO₂ + Pb²⁺ + 2 NO₃⁻ + 2 H₂O
Már csak az oxigén a kérdés. Bal oldalt van 12 O, jobb oldalt is ugyanannyi, kész.
Pb + 4 HNO₃ = 2 NO₂ + Pb²⁺ + 2 NO₃⁻ + 2 H₂O
0