Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek!

432
Egy kalcium-karbonátot, nátrium-hidrogén-karbonátot, vízmentes citromsavat (C6H8O7) és glükózt tartalmazó pezsgőtabletta pontos összetételét akartuk meghatározni.
A tablettából egy 1,4 g-os darabot vízbe helyeztünk és megmértük a fejlődő gáz térfogatát: 107 cm3 volt, 25 °C –on és 101 kPa nyomáson.
A visszamaradt tiszta, savas kémhatású oldatból 100,0 cm3 törzsoldatot készítettünk, amelynek 10,00 cm3 –es részletét titráltuk 0,0500 mol/dm3 koncentrációjú EDTA-oldattal (ez az etilén-diamin-tetraecetsav dinátriumsója, amely a kalciumionokkal 1:1 arányban reagálva komplexet képez, ugyanakkor a nátriumionokkal nem reagál). Az EDTA-oldatból 7,12 cm3 fogyott a titráláskor.
A törzsoldat másik, 20,00 cm3es részletét NaOH-oldattal titráltuk. A 0,100 mol/dm3 koncentrációjú oldatból 6,20 cm3 fogyott.

a) Milyen gáz fejlődik, ha a tablettát vízbe tesszük? Írja fel a lejátszódó reakció(k ) egyenletét! (A citromsav háromértékű savként szerepel a reakciókban.)
b) Hány grammot tartalmaz a korábban említett összetevőkből egy 4,5 g-os tabletta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Elkezdeni segítsetek
0

A keletkező gáz a szén-dioxid, a molszámát az állapotegyeblettel ki tudod számolni
Az edtával a kalciumion koncentrációt tudod meghatározni. Arra figyelj, hogy ne a törzsoldat, hanem az eredeti oldat koncentrációját számold.
0