Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki tudna segíteni megoldani és közben elmagyárazni ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
441
Nagyon hálás lennék ha valaki megoldaná és részletesen elmagyarázná☺️ Amit itt küldtem ez dolgozat de én egyszeruen most se kép se hang de egyest se szeretnék írni…köszönöm szépen !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1.) 5400 –nak veszed a 20%-át, azaz megszorzod 0,20-al. Az 1080.
5400-1080=4320

2.) A teljes táv = 100%
3,5 km= 25% (azaz a teljes táv negyede)
A teljes táv = 3,5 x 4=14 km vagy 3,5+3,5+3,5+3,5=14 km

3.) só (100%)=40 000 t
1 év: veszed a 40000-nek a 7%-át
40000*0,07=2800 t
40000-2800= 37.200 t
2 év: az első év után 37200 t só maradt a bányában, így ennek veszed az 5 %-át
37200*0,5= 1860 t
37200-1860=35420 t
Válasz: 35420 t só maradt a 2. év végére a kitermelés után a bányában.
4.) 1 év=9%=250.000 Ft
250000-nek a 9%-a =22.500 Ft (ez 1 év kamata, amit hozzá kell adnod a 250.000-hez) Így számolod ki az összes többi évet.

1 év: 250000+22.500=272.500 (272.500*0,09=24.525)
2. év: 272.500+24.525=297.025 (297025*0,09=26732,25)
3 év: 297.025+26732,25=323757,25 (323757,25 *0,09=29138,15)
4 év: 323757,25+29138,15=352895,4 (352895,4*0,09=31760,58)
5 év: 352895,4 +31760,58= 384655,9 kerekítve 384656


5.) 100%= 5.000.000 Ft
1%= 5.000.000/100=50.000
5.000.000-4.500.000=500.000
500.000/50.000=10
A megvételkor elengedett 500.000 Ft, a teljes ár 10%-ának felel meg.

BOCSI EDDIG JUTOTTAM!
0

Magyarázatot adhatok párra. Gondolom itt a százalék számítás alapjai sem mennek, szóval kifejezetten azt írom.

Leegyszerűsítve, a százalékszámítás egy osztás (annyi különbséggel, hogy a kapott értéket még szorzod 100-zal). Két szám arányát mutatja.
Tegyük fel, hogy szeretném tudni, hogy a 6 az a 4-nek hány százaléka. Ekkor a 6-ot elosztom 4-gyel:
`6/4=1.5`, vagyis a 6 a 4-nek a 1.5-szöröse. Ebből úgy kapsz százalékot, hogy 100-zal szorzod, vagyis a 6 a 4-nek 150%-a.
Ebből látszik, hogy számít, hogy mi kerül a nevezőbe és mi kerül a számlálóba, nem cserélheted fel őket, mivel akkor más értéket kapsz.

A 100% az 1 egész, vagyis ehhez viszonyítasz. A feladat rendszerint megmond 2 értéket és abból számolható a harmadik.
Az első feladatnál ez úgy nézki, hogy megadja, hogy mi volt egy kalap ára a leárazás előtt. Ebben az esetben a kalap ára a:
`100% = 5400`
És az a kérdés, hogy ha 20%-kal csökkentjük az árát, akkor mennyi lesz:
`100%-20%=80%=?`
Fel lehet fogni egy ismeretlenes egyetlenként, ha pl. a százalék helyére x-et írok:
Ha `100x = 5400`, akkor `80x=?`.

Persze csinálhatod egyből a fentebbi módszerrel, amihez van is képlet:
`?/5400*100=80(%)`, rendezed ?-re: `80/100*5400=0.8*5400=?`, és ?=4320.

Ha van valami kérdésed felteheted nyugodtan. Próbáltam többféleképpen, egyszerűen elmagyarázni, hogy ki tudd választani a neked tetsző módszert.
1