Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, törtek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
587
Segítenétek?
A házimban, sima törtes összeadások vannak. Próbálkoztunk órán is, és a tanár meg is nézte, de azt mondta nem jó.
Mit hibáztam?
1 1/2 + 2 2/3 = + 8/3 = 9/5 + 16/5 = 25/5
3 3/4 - 2 3/8 =15/4 - 19/7 = 120/32 - 76/32 = 54/32 =27/16 (egyszerűsítve)
Ha hibáztam, a többiben tudnátok segíteni? :

3 5/12 + 5 1/4 =
2 7/9 - 1 1/3 =



Ugye beváltottam ahol kellett, de azt mondta, hogy elrontottam és javítsam ki..De hogyan?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
TÖRTEK, 7. osztály, általános iskola
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A vegyes törteket alakítsuk át rendes törtté:
1 1/2 = 2/2 + 1/2 = 3/2
2 2/3 = 6/3 + 2/3 = 8/3
Vagyis
1 1/2 + 2 2/3 = 3/2 + 8/3 = ...
Az egyik ketted, a másik harmad, ezeket nem lehet összeadni ilyen nevezőkkel. Közös nevezőt kell csinálni. Az a 2·3 = 6 lesz:
3/2 = (3·3)/(3·2) = 9/6
8/3 = (2·8)/(2·3) = 16/6
Tehát
3/2 + 8/3 = 9/6 + 16/6 = 25/6

Azt rontottad el, hogy 2 és 3 közös nevezője nem 5, hanem 6.
----------

A másiknál az a gond, hogy 2 3/8-ból nem 19/7 lesz, hanem 19/8. Ugyanis:
2 3/8 = 16/8 + 3/8 = 19/8
Lehet, hogy jól csináltad, csak most rontottad el, amit ide írtál, mert a folytatásban már 8-cal számoltál.
15/4 és 19/8 közös nevezőjének 32-t írtál, az túlzás... azzal nagy számokkal kell számolni, amiket könnyű elrontani, el is rontottad. Valójában 8 a legjobb közös nevező, az a legkisebb. (Persze a 32 is jó, csak nehéz vele számolni.)
15/4 = 30/8
15/4 - 19/8 = 30/8 - 19/8 = 11/8
-------------------
3 5/12 = 36/12 + 5/12 = 41/12
5 1/4 = 20/4 + 1/4 = 21/4
41/12 + 21/4 = ...
A közös nevező legyen 12 (az a legkisebb lehetséges)
41/12 + 63/12 = 104/12 = 26/3 (lehetett 4-gyel egyszerűsíteni)
-------------

2 7/9 = 18/9 + 7/9 = 25/9
1 1/3 = 3/3 + 1/3 = 4/3
25/9 - 4/3 = ...
A közös nevező a 9
25/9 - 12/9 = 13/9
0