Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika - Halmazok 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
1060
Sziasztok, valaki segítene ennek a feladatnak a megoldásában? Előre is köszönöm.

Határozza meg az A és B halmazokat, ha tudjuk, hogy:

A U B U C = {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
A U B = {1,2,3,6,7,8,9,10}
A \ B = {8,9,10}

/\ =(lefele néző U betű)

A /\ B = {1,2,3}
A /\ B /\ C = {1,3}
A /\ C = {1,3,8}
B\C = {2,7}

Előre is köszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 9. osztály, Középiskola, 9., halmazok, függvénytáblázat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A \ B = {8,9,10} (azok az elemek, melyeket A tartalmaz, de B nem)
A ∩ B = {1,2,3} (azok az elemek, melyeket A és B is tartalmaz)

Ebből egyszerűen meghatározhatjuk A halmaz elemeit, mivel az az előbb említett 2 halmaz úniója.
Így A = { 1, 2, 3, 8, 9, 10 }

A ∩ B miatt tudjuk, hogy B biztosan tartalmazza { 1, 2, 3 }-at, és A U B = {1,2,3,6,7,8,9,10}-t is tudjuk illetve A-t is tudjuk, így már biztosan kivehető, hogy B = { 1, 2, 3, 6, 7 }

C:
A U B U C = {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
A U B = {1,2,3,6,7,8,9,10}
Az elsőből látszik, hogy mi az ami pluszban csak a C halmazban található meg: { 4, 5 }

A /\ C = {1,3,8}-ből kapjuk, hogy a C-ben ezek is megtalálhatóak: { 1, 3, 8 }

B \ C-ből pedig megkapjuk, hogy 2 és 7 nincs C-ben, viszont B többi eleme igen: { 1, 3, 6 }

C elemei tehát: { 1, 3, 4, 5, 6, 8 }
Módosítva: 8 éve
1