Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Földrajz SOS!

41
Mit jelent a kohéziós alap? azaz regionális politika.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
földrajz, EU, európaiunió, EUgazdálkodása
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

1
A Kohéziós Alap azokat az országokat támogatja, amelyekben az egy lakosra jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) nem éri el az Európai Unió átlagának 90%-át. Célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek enyhítése, valamint a fenntartható fejlődés előmozdítása.

2014 és 2020 közötti időszakban a Kohéziós Alap a következő országokat érinti: Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Portugália, Románia, Szlovákia és Szlovénia.
A Kohéziós Alap összesen 63.4 milliárd eurót oszt ki a következő kategóriákban:
Transzeurópai közlekedési hálózatok, különös tekintettel az EU által meghatározott nagy prioritású, európai érdekeket szolgáló projektekre. A Kohéziós Alap az európai összekapcsolódási eszköz keretében fogja támogatni az infrastrukturális projekteket.
A környezetvédelem területén is támogathat a Kohéziós Alap az energiával és a közlekedéssel kapcsolatos projekteket, amennyiben egyértelműen előnyösek a környezet számára az energiahatékonyság, a megújítható energia használata, a vasúti közlekedés fejlesztése, az intermodalitás elősegítése, a közösségi közlekedés erősítése stb. terén.
A Kohéziós Alap nyújtotta pénzügyi támogatás felfüggeszthető a Tanács (minősített többséggel meghozott) döntésével, ha egy tagállamnak túlságosan nagy a költségvetési hiánya, és nem oldja meg ezt a problémát, illetve nem hozza meg az ehhez szükséges intézkedéseket.
1