Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
498
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni egy matematika feladathoz. Nagyon meg köszönném aki szakít rám egy kis időt.
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Első: bontsd fel a 700-at prímtényezők szorzatára, sokat elmond majd:
700= 22*52*7
Legnagyobb közös osztó 10, tehár mindkét számban benne kell lenni (0-ra kell végződni) a 2*5-nek.
Tehát az egyik szám 2*5=10, a másik a 'maradék': 2*5*7=70

Második: A b számnak muszály 72-nak lennie, mert a legkisebb közös többszöröshöz a magasabb hatványkitevőset kell nézni, a megadott számban pedig csak elsőn van.
Új prímtényező nem lehet benne, mert akkor az is benne lenne a legkisebb közös többszörösben.
Tehát 3 és 5 lehet csak szorzótényező.
A 3 lehet nulladikon, elsőn és másodikon, ez 3 lehetőség.
Az 5 lehet nulladikon, elsőn, másodikon és harmadikon, ez 4 lehetőség.
Ez összesen 3*4=12 lehetőség.
0