Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, valaki tudna segíteni benne ?

Főoldal » Középiskola » Kémia
721
Anyagmenniség meg relatív atom tömeg van a háziban, de nagyon nem értem, valaki eltudná magyarázni? A megjelölt feladatok kellenének.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az anyagmennyiség az a mol. 1 mol azt jelenti, hogy pontosan 6·10²³ darab atom vagy molekula vagy bármi, amiről éppen szó van. Úgy képzelheted, hogy a mol helyébe be lehet írni, hogy 6·10²³.

A relatív atomtömeg az egy szám (tipikusan nem egész szám), ami a periódusos táblában oda van írva az atom neve fölé (néha alá). Azt jelenti, hogy ha 6·10²³ darabot (1 mol-t) vennénk abból az atomból, akkor annak a tömege éppen annyi gramm lenne.

a) a hélium relatív atomtömege kerekítve 4. Vagyis 1 mol tömege 4g. Ezért 2g = 1/2 mol
b) 18=6·3, vagyis 18·10²³ = 3·(6·10²³) = 3mol
c) C atomtömege 12, O atomtömege 16, ezért CO₂ molekulatömege 12+2·16 = 44
Vagyis 1 mol CO₂ tömege 44g. Így 88g az éppen 2 mol.
d) H atomtömege 1, O atomtömege 16, ezért H₂O molekulatömege 2·1+16 = 18
Vagyis 1 mol H₂O tömege 18 gramm, 36 gramm ezért 2 mol.
e) 6·10²² az éppen a tizede a 6·10²³-nak, ezért ez 1/10 mol H₂ molekula.

Az atomtömegeket a függvénytáblából tudod kiolvasni. Használhatod ezt is:
https://ptable.com/
Módosítva: 8 éve
0