Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
630
Ha l=20km d=2cm és alumínium a vezető
a T₀=20C°-->R₀=?
b T₁=40C°-->R₁=?
c T₂=-20C°-->R₂=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Elektrónika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Kellene az alumínium fajlagos ellenállása ezen a 3 hőmérsékleten. Biztos ott van valahol az adat a könyvedben vagy füzetedben.
0

Ha nincsenek ilyen adatok, akkor a könyvedben vagy füzetedben kell legyen a hőfoktényezőről valami.

Én kétfélét is találtam:
itt: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0017_48_elektrotechnika_I/ch01s08.html
és itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fajlagos_ellen%C3%A1ll%C3%A1s

A két helyen más adat van (4 illetve 3,6), ezért kellene az, hogy mit tanultatok, mert azzal kell számolni.
Fotózd le, ahol a hőfoktényezőről van valami írva a könyvedben, és küldd el.
Módosítva: 8 éve
0

`ℓ = 20\ km = 20\ 000\ m`
`d = 2\ cm = 20\ mm` → ebből ki kell számolni a keresztmetszetet:
`A = d/2π^2 =`... számold ki, mm² lesz

Az alumínium fajlagos ellenállása 20°C fokon:
`ρ = 0","0286\ Ω (mm^2)/m`
A teljes huzal ellenállása:
`R_20 = ρ·ℓ/A =`... helyettesíts be, néhány ohm lesz nagyságrendileg.
(pont azokban a mértékegységekben kell behelyettesíteni, amikre fentebb átváltottam mindent.)

Ez a 20 fokos ellenállás. Más hőmérsékleteken így alakul:
`R_T = R_20 + α·R_20·(T-20°C)`
ahol `α` a hőfoktényező. Ez nagyjából ennyi alumíniumnál:
`α = 3","6·10^(-3) 1/(°C)`

a) T = 20°C
... ezt már kiszámoltuk fentebb. Ott `R_20`-nak neveztem, de legyen `R_0`, ahogy a feladatban van.

b) T₁ = 40°C
T₁-20°C = 20°C:
`R₁ = R_0 + α·R_0·20 =` ... számold ki

c) T₂ = -20°C
T₂-20°C = -60°C
`R₁ = R_0 - α·R_0·60 =` ... számold ki
1