Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Betlehemi királyok

306
Valaki tud segíteni az elemzésében
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
A bibliai történetet Máté evangéliumából ismerjük. A napkeleti bölcseket egy csillag vezérelte Betlehembe. „Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával. Leborultak és hódoltak neki, majd elővették kincseiket, s ajándékot adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.” (Máté 2, 11–12; dr. Kosztolányi István fordítása)
Jézus születése, a „háromkirályok” imádása egyik legkedvesebb témájuk a művészeteknek évszázadok óta. A legenda a népi betlehemes játékokban ma is elevenen él.
József AttilaBetlehemi királyokcímű életképében ezeknek a népi játékoknak a bensőséges hangulata érződik. A fennkölt ünnepélyesség helyett meghitt áhítat, játékos kedvesség árad belőle. Így a misztérium varázsát mindnyájunk élményévé alakítja.
A messziről jött királyok (Menyhárt, Gáspár, Boldizsár) jóízű, szíves falusi üdvözlő szavakkal („adjonisten”, „jónapot”) szólítják meg Isten fiát, a szegények királyát. Bemutatkozásuk bensőségesen kedves, egyszerű. A királyok népi humorral megrajzolt portréja, beszédstílusa falusi életformát és egyszerű, természetes gondolkodásmódot idéz. A napkeleti bölcsek uralkodók, ám a „lángos csillag” vezette úton „gyalog jöttek, mert siettek”, főtt kolbászuk elfogyott, fényes csizmájuk megrogyott, s aranyat hat marékkal, tömjént vasfazékkal hoztak ajándékba. – Ezek az ellentétek itt most nem a feszültség hordozói, hanem a misztikumot emberközelbe varázsló elemek.
Az utolsó versszak pársoros leírása összhangban áll a költemény egészének hangvételével, hangulatával. Szűz Mária„boldogságos kis mama”, aki gyermekét szeretné már megszoptatni, s szemérmesen, irulva-pirulva, jó éjszakát kívánva köszön el a három királytól.
A versszerkezet az egész költeményt uraló játékosság formai kerete. A nyolcsoros strófákban egyedi sorszerkezetek váltogatják egymást – nem szabálytalanul.
Figyeljük meg a költemény ritmikáját, rímelhelyezését az első versszak alapján!
4

3

3

szótag

rím

Adjonisten,

|

Jézusunk,

|

Jézusunk!

10

a

4

3

Három király

|

mi vagyunk.

7

a

4

4

Lángos csillag

|

állt felettünk,

8

b

4

4

gyalog jöttünk

|

mert siettünk,

8

b

4

4

kis juhocska

|

mondta – biztos

8

c

4

4

itt lakik a

|

Jézus Krisztus.

8

c

4

3

Menyhárt király

|

a nevem

7

d

4

3

Segíts, édes

|

Istenem.

7

d

Életkép: a 19. század népiességének jellegzetes műfaja. Témáját a mindennapi élethelyzetből meríti. Prózai vagy verses formájú (pl. Petőfi Sándor: Egy estém otthon, Arany János: Családi kör).
0