Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9. Osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
566
Hármas és a négyes kéne...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3)
Első rekesz: x
Második rekesz: y
x+y = 90 → x = 90-y

Első 25%-a megegyezik második 20%-ával
x·25/100 = y·20/100
x/4 = y/5         / szorozzunk 4·5-tel
5x = 4y
Helyettesítsük be, amit már kiszámoltunk: x = 90-y
5(90-y) = 4y
450 - 5y = 4y
450 = 9y
y = 50
Akkor pedig x=40

4)
v₁ = 16 km/h
v₂ = 18 km/h
s = ? (a város ilyen messze van)
----
Az egyik t₁ ideig megy a másik t₂ ideig. Az első a lassúbb, az 1 órával hosszabb ideig ment:
t₁ = t₂+1
----
s = v₁·t₁ = 16·(t₂+1)
s = v₂·t₂ = 18·t₂
---
16·(t₂+1) = 18·t₂
16t₂ + 16 = 18 t₂
16 = 2 t₂
t₂ = 8 (óra)
akkor pedig t₁ = 9 óra
s = 16·t₁ = 16·9 = 144 km
0