Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8. Osztály Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
599
12g magnéziumot és ismeretlen mennyiségű kalciumot összekeverünk és oxigénben
elégetünk. 12 g oxigén fogy el a fémek teljes elégetéséhez. Hány g kalciumot tartalmazott a
keverék?

Írd le a vízmolekulák kölcsönhatásának reakció egyenletét! Nevezd meg a keletkezett
ionokat! Milyen kémhatású a desztillált víz?

Ammónia gázt vezetünk vízbe. Milyen kémhatású oldat keletkezik?............
Írd fel a reakció egyenletét! Karikázd be a kémhatást okozó iont!
A keletkező oldat köznapi neve:.............................................
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Magnézium reakciója oxigénnel:
2 Mg + O₂ = 2 MgO

Kalcium reakciója oxigénnel:
2 Ca + O₂ = 2 CaO

A reakció egyenlet szerint 2 *24 g = 48 g Mg reagál 32 g oxigénnel.
48/4= 12 g Mg (meg van adva) negyed annyi, 32/4= 8 g oxigénnel reagál.

A feladat szerint összesen 12 g oxigén reagált:
Maradt a kalciumra: az összes fogyott oxigén mínusz a magnéziummal reagált: 12-8 = 4 g.

A reakció egyenlet szerint 2*40 g = 80 g Ca reagál 32 g oxigénnel.
80/8= 10 g Ca reagál 32/8= 4 g oxigénnel.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

A vízmolekulák kölcsönhatásakor autoprotolízis történik:
egyik vízmolekula protont ad át egy másiknak, oxónium-ion és hidroxid-ion keletkezik.
A desztillált víz semleges kémhatású, mert benne ugyanannyi oxónium-ion és hidroxid-ion van.

H₂O + H₂O = H₃O+ + OH-

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ammónia gázt vezetünk vízbe:

a reakció egyenlete: NH₃ + H₂O = NH₄+ + OH-

Az ammónia gáz reagál a vízzel, az ammónia nagyon jól oldódik vízben. Lúgos kémhatású oldat, ammónium-hidroxid (köznapi nevén szalmiákszesz) keletkezik. A lúgos kémhatást az OH- hidroxid-ionok okozzák.
Az ammónia szúrós szagú, színtelen gáz, a levegőnél kisebb sűrűségű. (szaga hajfestéskor, szalalkálival történő sütéskor érezhető).

A kémhatást okozó ion az OH- (hidroxid-ion), amelynek a mennyisége az ammónia miatt nő meg.
0