Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Sos!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
585
Csatoltam képet (5. Feladat)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
Kifejezéssel kell megoldani. Először is felírsz 3 képletet:
2*K+1*L+1*N=820
1*K+1*L+2*N=760
2*K+2*L=960
Ahol: K-> kék hal; L->lila hal, N-> narancs hal.
2.
Én a harmadik képletből kifejeztem 2 K-t és abból 1 K-t:
2*K=960-2*L
1*K=480-1*L
Ezt behelyettesítettem az 1. képletbe (azaz a 2*K értékét kicseréltem a 960-2*L értékre)
960-2*L+1*L+1*N=820
Rendeztem a képletet és az L értékét tettem egyenlővé a többivel:
1*L=140+1*N
SZÓVAL ebből következik, hogy 1*K= 480-(140+1*N)=340-1*N
3.
N értékét megkapjuk, ha a kifejezéseket beírjuk a 2. képletbe:
(340-1*N)+(140+1*N)+2*N=760
Zárójel bont, előjelet figyelembe vesz, egyenletet 2 oldalra rendez, a lényeg, hogy kijön, hogy:
2*N=280 ----> 1*N=140
Mivel N értékére írtuk fel a K és az L értékét is, csak N helyére beírjuk a 140-et és megkapjuk a másik két hal darabárát is:
1*L = 280
1*K = 200
Ellenőrzéssel visszahelyettesíthetsz.


0