Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
679
Egy osztály 40 tanulójának 30%-a kék szemű és 2/5 része szőke. Tudjuk, hogy a kék szemű tanulók 3/4-e szőke.
a) Hány kék szemű tanulója van az osztálynak? ..................




b) Mennyi a szőkék száma? ..................



c) Hány szőke és kék szemű jár az osztályba? ..................



d) Hány olyan tanulója van az osztálynak, aki se nem szőke, se nem kék szemű? ..................
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
40 tanuló, 30%-a, azaz
40⋅30/100 = 12 tanuló kék szemű.

2/5
része, azaz
40*(25)= 16 tanuló szőke.

A kék szemű tanulók (12 db)
3/4-e, azaz 12*
(3/4)= 9 tanuló szóke és kék szemű is.

Nézzük bontva: Van 9 tanuló, aki kék szemű és szőke is. Akkor 12-9= 3 tanuló csak kék szemű; 16-9=7 tanuló csak szőke.

Ez összesen 3+9+7 = 19 tanuló.

40-19 = 21 tanuló se nem szőke, se nem kék szemű
2