Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kottázás

292
Sziasztok! Valaki tudna segíteni abban, hogy hogyan kezdjem el a kottázás megtanulását? Sajnos egyik énekkönyvben sem találtam meg az alapokat. Nagyon megköszönném, ha oldalakat belinkelnétek vagy leírnátok az alapokat. Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Ének/zene

Válaszok

3
0

https://zenecsoda.jimdo.com/zeneelmélet/?gclid=EAIaIQobChMIx8j_hY6R9QIVE-J3Ch0hrAHDEAMYASAAEgI5kPD_BwE
0

Szia! Az elejében talán tudok nagyjából addig, amíg oviban/alsóban tanultuk, mert utána már nem sokra jutottunk, de attól remélem még segít valamit.

Az énekfüzetben 5 vonal van, lentről felfelé mennek felfelé a számok. Van vonal, mikor a vonalon van a "szilva" és vonalköz, mikor két vonal között. Ezek az "első vonal"
_____

_____

_____

_____

_____ <--

"első vonal köz"
_____

_____

_____

_____
<--
_____
és így tovább.

Az egyik legfontosabb a szolmizációs hangok megtanulása. Ez a:
dó ré mi fá szó lá ti dó'
És a gyorsabb haladás érdekében jó ha visszafelé is tudod:
dó' ti lá szó fá mi ré dó
Ezekhez vannak kézjelek is, de az szolmizáláshoz nem szükséges szerintem.

Akkor vannak ilyen törtek is a sorok elején, őszintén még nem nagyon sikerült rájönnöm, de eddig azokra nem volt szükségem, mindig megadják. Ahogy általában az első hangot is, mert a szolmizációs hangok kezdődhetnek máshol, erre van a # és b előjegyzés, de azokhoz se értek, ha kell akkor megnézem a neten, hogy mégis melyiknél honnan indul a dó. Ha az megvan, akkor csak soronként kell feljebb és lejjebb lépkedni a következő szilváig. Egy hang megy minden vonalra és vonal közre (1. Kép; forrás: https://hu.m.wiktionary.org/wiki/szolmiz%C3%A1ci%C3%B3 ) Ha nincs semmi, akkor elvileg az első pótvonalról indul a sor.

A "botok" a harmadik vonalig jobb oldalt felfele, felette bal oldalt lefele mennek. Ha pont a harmadik vonalon van, akkor nekünk azt mondták, hogy eldöntheted, ha viszont "ti-ti", azaz dubla és össze kell kötni, akkor az előtte lévővel megy egy irányba.

Amikor csak "botok" vannak akkor is ott vannak az összekötések és a választó vonalak, amiket ugyan oda kell tenni az 5 vonalasban is.

Nem tudom, hogy ez érthető-e vagy segít-e valamit, de hirtelen ennyi jutott eszembe. Ha van még valami kérdésed, vagy valamit kihagytam, akkor kérdezz nyugodtan és ha tudok, akkor megpróbálok segíteni benne.
0