Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Kottázás

52
Sziasztok! Valaki tudna segíteni abban, hogy hogyan kezdjem el a kottázás megtanulását? Sajnos egyik énekkönyvben sem találtam meg az alapokat. Nagyon megköszönném, ha oldalakat belinkelnétek vagy leírnátok az alapokat. Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Ének/zene

Válaszok

3
0

https://zenecsoda.jimdo.com/zeneelmélet/?gclid=EAIaIQobChMIx8j_hY6R9QIVE-J3Ch0hrAHDEAMYASAAEgI5kPD_BwE
0

Szia! Az elejében talán tudok nagyjából addig, amíg oviban/alsóban tanultuk, mert utána már nem sokra jutottunk, de attól remélem még segít valamit.

Az énekfüzetben 5 vonal van, lentről felfelé mennek felfelé a számok. Van vonal, mikor a vonalon van a "szilva" és vonalköz, mikor két vonal között. Ezek az "első vonal"
_____

_____

_____

_____

_____ <--

"első vonal köz"
_____

_____

_____

_____
<--
_____
és így tovább.

Az egyik legfontosabb a szolmizációs hangok megtanulása. Ez a:
dó ré mi fá szó lá ti dó'
És a gyorsabb haladás érdekében jó ha visszafelé is tudod:
dó' ti lá szó fá mi ré dó
Ezekhez vannak kézjelek is, de az szolmizáláshoz nem szükséges szerintem.

Akkor vannak ilyen törtek is a sorok elején, őszintén még nem nagyon sikerült rájönnöm, de eddig azokra nem volt szükségem, mindig megadják. Ahogy általában az első hangot is, mert a szolmizációs hangok kezdődhetnek máshol, erre van a # és b előjegyzés, de azokhoz se értek, ha kell akkor megnézem a neten, hogy mégis melyiknél honnan indul a dó. Ha az megvan, akkor csak soronként kell feljebb és lejjebb lépkedni a következő szilváig. Egy hang megy minden vonalra és vonal közre (1. Kép; forrás: https://hu.m.wiktionary.org/wiki/szolmiz%C3%A1ci%C3%B3 ) Ha nincs semmi, akkor elvileg az első pótvonalról indul a sor.

A "botok" a harmadik vonalig jobb oldalt felfele, felette bal oldalt lefele mennek. Ha pont a harmadik vonalon van, akkor nekünk azt mondták, hogy eldöntheted, ha viszont "ti-ti", azaz dubla és össze kell kötni, akkor az előtte lévővel megy egy irányba.

Amikor csak "botok" vannak akkor is ott vannak az összekötések és a választó vonalak, amiket ugyan oda kell tenni az 5 vonalasban is.

Nem tudom, hogy ez érthető-e vagy segít-e valamit, de hirtelen ennyi jutott eszembe. Ha van még valami kérdésed, vagy valamit kihagytam, akkor kérdezz nyugodtan és ha tudok, akkor megpróbálok segíteni benne.
0