Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sgitsetek kerlek es leirnatok a teljes megoldast?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
507
(bn)n≥1 mertani haladvany elso tagjat ha b6=1000 es az allando hanyadosa q=5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hogyan kapsz b₆-ból b₅-öt? Úgy, hogy b₆-ot osztod q-val, tehát b₅=b₆/q=1000/5=200.
Hogyan kapsz b₅-b8l b₄-et? Úgy, hogy b₅-öt osztod q-val, tehát b₄=b₅/q=200/5=40.
És így tovább, végig osztunk 5-tel, így azt kapjuk, hogy b₁=8/25=0,32.

Az általános képlettel egyszerűbben kijön; tudjuk, hogy nn = b₁ * qn-1, vagyis:

1000 = b₁ * 56-1, tehát
1000 = b₁ * 5⁵, innen
1000 = b₁ * 3125, végül
1000/3125 = 8/25 = 0,32 = b₁ .
0