Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell kiszamitani? Kerlek irjatok le a teljes megoldast!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
473
1+5+9+13+..+89
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Gauss után szabadon, írjuk le egymás alá a két összeget, de a második esetben fordítva:

1 + 5 + 9 + 13 + ... + 77 +81 + 85 + 89
89 + 85 + 81 + 77 + ... + 13 + 9 + 5 + 1

Most adjuk össze ezt a két összeget; azt vehetjük észre, hogy ha az egymás alatt álló tagokat adjuk össze, akkor mindig 90-et kapunk; 1+89=90, 5+85=90, 9+81=90, stb., tehát ezt az összeget kapjuk: 90 + 90 + 90 + 90 + ... + 90 + 90 + 90 + 90, már csak az a kérdés, hogy hány darab 90-esünk van. Látható, hogy a sorozat első tagja 1, és mindig 4-esével nő. Érdemes észrevenni, hogy mindegyik tag felírható úgy, hogy az 1-hez hozzáadunk valahány darab 4-est:

1 = 1
5 = 1+4
9 = 1+4+4
13 = 1+4+4+4
stb.

Már csak azt kell kideríteni, hogy hány darab 4-est kell hozzáadni az 1-hez, hogy 89-et kapjunk; 1+88=89, 88=22*4, tehát 22 darab 4-est adunk hozzá, tehát ebben a sorozatban 23 darab szám van, így a 90-ből is 23 darab van, így azok összege 23*90=2070. Ezzel még nincs vége; az összeadásnál minden tagot kétszer számoltunk bele (2 darab 1-es, 2 darab 5-ös, stb.), emiatt a tényleges összeg kétszeresét kaptuk, tehát osztanunk kell 2-vel, így 2070/2=1035 lesz a számok összege.
Módosítva: 8 éve
0