Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
558
6 db A és 7 db B betűből elkészítjük az összes 13 betűből álló sorozatot, majd közülük véletlenszerűen választunk egyet. Mi a valószínűsége, hogy a sorozat palindrom?(oda vissza olvasva ugyanaz)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Összes eset:
13!/7!*6! = 1716

Kedvező esetek:
Középen biztos, hogy B-nek kell lennie, a 2 oldalán pedig el kell osztanunk a maradék 6 darab A betűt és 6 darab B betűt. Hogy palindrom lehessen, mindkét oldalon (a középső B 2 oldalán) 3 db A és 3 db B betűt kell szétosztanunk, ami pedig 6!/3!*3! = 720 / 36 = 20

A valószínűsége pedig kedvező eset / összes eset = 20 / 1716
1