Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Kémia tz 3. feladat nagyon sürgős SOS!!

45
Három kémcső egyikében konyhasó másikban szőlőcukor harmadikban keményitő.
1.) Meg lehet e ránézésre állapítani valamelyik kémcső tartalmát?
2.) Mindhárom kémcső tartalmához hideg desztillált vizet adunk és összerázzuk. Egy kémcsőbe mást látunk, mint a másik kettőbe. Melyik anyagot tartalmazza es a kémcső?
3.) Ezután mindhárom kémcsövet kémcsőfogó csipeszbe fogva felmelegítjük. Melyik anyagot tartamazó kémcsőbe látunk változást, és milyen folyamat ment abba végbe?
4.) Hogy nevezzük a változást mutató kémcsőbe található oldattipust?
5.) A kihült oldatok mindegyikét három egyenlő részre osztjuk. Mindhárom oldat kis részletéhez ezüst-nitrát oldatot csepegtetünk. Egy kémcsőbe tapasztalunk változást. Mit tartalmaz ez a kémcső? És mit látunk?
6.) Három oldat másik részletéhez néhány csepp jódoldatot adunk. Egy kémcsőbe változást látunk. Mit tartalmaz ez a kémcső? És mit látunk?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. Ránézésre mind a három fehér kristályos anyag, nem tudjuk őket megkülönböztetni.
2. A keményítő nem oldódik fel, a másik két anyag viszont oldódott a vízben. Ezért ez a kémcső a keményítőt tartalmazta!
3. Kivált a konyhasó a kémcső falára, mert előbb telített majd túltelített oldat keletkezett!
4. Telítetlen vagy telített oldatok álltak elő a konyhasó illetve a cukor vízben való oldásával. Majd a konyhasó oldata telített lett, mert sok víz elpárolgott belőle, végül túltelített lett és kivált belőle a szilárd só.
5. A konyhasó kloridionjai az ezüstionokkal fehér, túrós ezüst-klorid csapadékot képeztek. Ezért csak ebben lett változás!
6. A jóddal a keményítő kék színű komplexet képezett. Ezért a keményítős oldatban lett változás.

Remélem érthető volt a megoldás, a levezetés!
0