Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felvételi

321
Sziasztok! Ebben a tanévben Január 22.-én írásbeli felvételizek magyarból és matekból. Egy viszonylag erős középiskolába szeretnék menni. Bátran várok minden tapasztalatot, ötletet, hogy hogyan készüljek rá, hogy osszam be az időm stb. Kérek szépen mindenkit, akinek van tapasztalata az ne tartsa magába! Lehet figyelmeztetés, hogy mire figyeljek! Előre köszönök minden választ!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
felvételi
0
Középiskola / Egyéb

Válaszok

2
Én is idén fogok felvételizni, és nekem a tanáraim ezeket mondták:
-Ha nem tudod a feladatot 1-2 percnél tovább ne gondolkozz rajta, lépj tovább!
-Nagyon figyelmesen olvass el mindent!(saját tapasztalat, én a próbán ezen buktam 7 pontot)
-Matek: háromszög, mértékváltás, kombinatórika, százalék, arány, műveletek rac. számokkal
-Magyar: nekünk azt mondják mindig, hogy min. 10-15 percet fordítsunk a fogalmazásra, de szerintem ez lehetetlen, de próbáld meg betartani, hátha könnyűek lesznek a feladatok. (+Mondások, közmondások olvasgatása, jelentései)
-A fogalmazást ne felejtsd el 3 részre tagolni
-Nem tudom, hogy tudod-e, de a fogalmazás egy érvelés. Ezt nagyon könnyen tudod otthon gyakorolni. Szinkron vagy felirat? Két-két érv és ellenérv. Ezt lehet bármivel csinálni, és fontos, hogy NE gondolkodj rajta!
-Általában összetett mondatok is vannak benne, ami második féléves tananyag, de a mi tanárnőnk már rutinos, és átrendezte a tanmenetet magyarból, így mi már tanultuk, de ha lenne benne ne ijedj meg, ugrod tovább a feladatot!
Sok szerencsét, remélem felvesznek! <3
0

Szia! Számomra ezek a gondolatok/cselekedetek voltak segítségek/előtérben, hátha valamit segít.
Szerintem a legfontosabb, hogy ott és akkor ott legyél fejben. Ne legyen elterelő dolog, gondolok itt akármire. A reggeled jól induljon, edd a kedvenc reggelid, vagy akármi mást ami feltölt, halgasd meg a kedvenc zenéd, és hasonlók, amik segíthetnek, hogy akkor jó kedved legyen, mert az hozzátehet a teljesítményedhez. Akár egy lejátszási listát is csinálhatsz addig, amit akkor tudsz hallgatni.
A feladatokhoz annyit tudok mondani, hogy szerintem nem sok mindenre tudsz készülni ennyi idő alatt. Kb. 6 évnyi anyagot úgysem tudsz megtanulni egy hónap alatt, ha viszont végig figyeltél, akkor nagy előnyöd van. És persze ne csak ebből álljon az életed, mert csak ront a teljesítményeden, ha egész végig azon gondolkodsz egy hónapon keresztül és még azon a napon is, hogy ezen múlik az életed, és nem szabad hibázni. Valószínűleg nem ezen fog. Van, akinek nehéz nem erre gondolni, de annyit tudok tanácsolni, hogy ha addig minden nap 2 feladatlapot kitöltesz se lesz sokkal jobb, csak jobban fogsz félni. Egyébként is típusfeladatok vannak, szóval ha azok logikáját megérted, akkor nem lesz nagy gond. Szóval mindent csak mértékkel.
A szólásos-közmondásoshoz szokták mondani, hogy olvass ilyeneket. Ha gondolod nyugodtan, nem árt, de szerintem nincs sok értelme a felvételi szempontjából. A nem tudom hány száz oldalas könyvet mire végig olvasod elfeljeted az elejét, annyiból meg nem hiszem, hogy el fogod találni melyik lesz benne, ha csak párat olvasol. Abban a percben meg még akkor se biztos hogy eszedbe fog jutni, ha minden nap hallod, mert ez egy stressz helyzet, és ilyenkor szokott az lenni, hogy pont az nem jut eszedbe, vagy rosszul. És persze nem utolsó sorban nagyon fogod unni, és színtén nem tartom jó ötletnek, hogy olyanokat csinálj, ami már a felkészülés folyamatában megutáltatja veled a felvételit, mert ott se fogod szeretni. Szerintem jobban jársz, ha inkább elmész egyet sétálni, vagy olvasol egy könyvet és egy kicsit kikapcsolsz.
Mateknál figyelj oda, és csináld úgy, ahogy neked eddig bevált. Én pl tudom magamról, hogy ha valamit megcsinálok, akkor azt ha át is nézem, nem javítok bele, mert csak elrontom. Szóval egyszer, mikor megcsinálom figyelek oda, többször átszámolom azt az egy dolgot addig, amíg tudom mit hogy és hova, mert ha visszatérek rá, akkor csak valamit átugorva rosszra fogom javítani. Felvételit például végig se néztem, pont ezért. Nem tudom neked hogy megy jobban, de csináld úgy. A másik, hogy írj le mindent. Ha nem is jó az eredmény, részpontokból is szedhetsz össze pontokat. Ha pedig semmi ötleted, de időd van, akkor is próbálj valamit kitalálni (adatok kiírása, abból valami egyenlet, ami ha nem is jó, a lépéseit ha jól csinálod még kaphatsz pontot) legfeljebb nem jó.
Nekem magyarnál és mateknál is sikerült előbb végeznem. Ha jó tempóban haladsz, akkor a legtöbbet meg lehet oldani időn belül egész jól. Ami nem megy azt ugord át, majd visszatérsz rá ha marad időd, de az se baj, ha valamelyikre kevesebb, valamelyikre pedig több időt fordítasz, mint amennyit javasolnak, mert a lényeg hogy egyben meglegyen.
A fogalmazáshoz pedig már volt kérdés, ahol próbáltam mindent leírni, hogy én hogy csináltam és nekünk mit tanácsoltak. Nem tudom újdonság vagy segítség-e egyáltalán, de hátha: https://ehazi.hu/q/102112
Ha eddig jól tanultál, akkor most se lesz baj, ugyan úgy jól fog sikerülni. Ez elég hosszú lett, próbáltam mindent leírni, ami fontos lehet. Remélem segít valamit, sok sikert 22-ére!
Módosítva: 2 éve
0