Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Házi feladat! Ha valaki tudja ezekre a választ akkor kérem írja le!

96
A HARMADIK VILÁG
1.Hol találhatók az arab államok?
2. Mi jellemző gazdaságukra és kultúrájukra(vallás)?
3. Miért nem hozott fejlődést az afrikai államok számára a gyarmati helyzetből való felszabadulás?
4. Miben különbözik a latin amerikai államok fejlődése az afrikaiakétól?
5. Melyek a déli félteke nyomorának okai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
1. Észak-afrikai és Közel-keleti országok
2. A hatalmas olajkincs, óriási bevételt jelent az arab államoknak. Az országok nagyrészt iszlám vallásúak, az iszlám különböző irányzatai az országokban állandó konfliktusokat szülnek(tek).
3. Igaz, felszabadultak a gyarmat helyzetből ezek az országok, de ezután is rengeteg szállal próbálták magukhoz kötni őket a gyarmatosítók. Az un. Fekete-Afrikában (Szaharától délre eső terület) az írástudatlanság 80-90% körüli. Az emberek szavazati jogaikkal nem tudtak élni, a hatalom legtöbbször kisebb csoportok, törzsek kezébe került.
4. Nem vettek részt a második világháborúban. Déli területei rengeteg természeti kincset tartalmaz, így a háború utáni (a főként szomszédos területek) nyersanyag hiányát gazdaságilag pozitívan tudták kihasználni. Ezenkívül a diktatúrákat több helyen felváltották a demokratikus v. alkotmányos rendszerek.
5. Hitelek felvétele: demokrácia hiánya miatt a korrupt vezetők gazdagodtak meg ezekből a hitelekből, az állami célokra szánt pénz legtöbbször fegyverkezésre vagy a személyi kultuszt erősítő hatalmas építéseket finanszírozták ebből az összegből. Amire igazán szükség lett volna: oktatás fejlesztése, egészségügy színvonalának fejlesztése ara nem jutott az államkasszából.
Megfigyelhető még a gazdaság monokulturális jellege: azaz az állam bevétele egy-egy exportcikkből származott: kávé, banán, kakaó, színesfémek.
-
1