Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat! Ha valaki tudja ezekre a választ akkor kérem írja le!

453
A HARMADIK VILÁG
1.Hol találhatók az arab államok?
2. Mi jellemző gazdaságukra és kultúrájukra(vallás)?
3. Miért nem hozott fejlődést az afrikai államok számára a gyarmati helyzetből való felszabadulás?
4. Miben különbözik a latin amerikai államok fejlődése az afrikaiakétól?
5. Melyek a déli félteke nyomorának okai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
1. Észak-afrikai és Közel-keleti országok
2. A hatalmas olajkincs, óriási bevételt jelent az arab államoknak. Az országok nagyrészt iszlám vallásúak, az iszlám különböző irányzatai az országokban állandó konfliktusokat szülnek(tek).
3. Igaz, felszabadultak a gyarmat helyzetből ezek az országok, de ezután is rengeteg szállal próbálták magukhoz kötni őket a gyarmatosítók. Az un. Fekete-Afrikában (Szaharától délre eső terület) az írástudatlanság 80-90% körüli. Az emberek szavazati jogaikkal nem tudtak élni, a hatalom legtöbbször kisebb csoportok, törzsek kezébe került.
4. Nem vettek részt a második világháborúban. Déli területei rengeteg természeti kincset tartalmaz, így a háború utáni (a főként szomszédos területek) nyersanyag hiányát gazdaságilag pozitívan tudták kihasználni. Ezenkívül a diktatúrákat több helyen felváltották a demokratikus v. alkotmányos rendszerek.
5. Hitelek felvétele: demokrácia hiánya miatt a korrupt vezetők gazdagodtak meg ezekből a hitelekből, az állami célokra szánt pénz legtöbbször fegyverkezésre vagy a személyi kultuszt erősítő hatalmas építéseket finanszírozták ebből az összegből. Amire igazán szükség lett volna: oktatás fejlesztése, egészségügy színvonalának fejlesztése ara nem jutott az államkasszából.
Megfigyelhető még a gazdaság monokulturális jellege: azaz az állam bevétele egy-egy exportcikkből származott: kávé, banán, kakaó, színesfémek.
-
1