Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A négyzetgyök alá vitel

Főoldal » Középiskola » Matematika
1173
Sziasztok! :)
A négyzetgyök alá vitellel kellene egyszerűbb alakba írni ezt a három kifejezést. Én sajnos nem tudom, hogy hogyan kell. Előre is köszönöm szépen a segítséget!
x* x 
y²* y 
2a²* 3ab 
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az x, y, a, b ≥ 0, azaz nemnegatív számok, akkor igaz rájuk az, hogy ( x )2=x

A gyökjel alá történő bevitelnél ezt az összefüggést kell felhasználni (ami nem mellesleg a négyzetgyök definíciója).

 x =( x )²* x 
Ezután alkalmazzuk a négyzetgyökvonás azonosságait. Felteszem, ez a tankönyvedben/füzetedben benne van, érdemes lenne megnézni. A továbbiakban tehát úgy alakul a fenti egyenlőség, hogy
( x )²* x = x² · x = x²·x = x³ 

A másik kettőnél ugyanez az eljárás, hajrá! :)
Módosítva: 8 éve
1