Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8. osztály Pitagorasz

Főoldal » Általános iskola » Matematika
583
Egy 2 méteres rúd egyik végét rögzítettük a folyosó padlójához, majd nekidöntöttük a
folyosó egyik falának. Ekkor a rúd vége 1,8 méter magasan támaszkodott a falhoz. Ha a
rudat a szemközti falhoz döntöttük volna, akkor ez a pont csak 1,2 méter magasan lenne.
Milyen széles a folyosó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges, szorgalmi
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az egyik falhoz döntjük, akkor a fal és a rúd alja közti távolság:
1,8²+x²=2²
x²=0,76
x=0,87 m

A másik oldalt a fal és a rúd alja közti táv:
1,2²+y²=2²
y²=2,56
y=1,6 m

Ha ezt a kettőt összeadjuk, megkapjuk a folyosó szélességét: 0,87+1,6=2,47 m
1