Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8. osztály Pitagorasz

Főoldal » Általános iskola » Matematika
660
Egy derékszögű háromszögben az átfogó 265 cm, a befogók aránya 28 : 45. Mekkora a
háromszög kerülete és területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a két befogó 28x és 45x
Felírjuk rá a Pitagorasz-tételt:
(28x)²+(45x)²=265²
784x²+2025x²=70225
2809x²=70225
x²=25
x=5

Tehát a két befogó:
a=28*5=140 cm
b=45*5=225 cm

A háromszög kerülete: 140+225+265=630 cm
Területe: (140*225)/2=15750 cm²
3