Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek halmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
563
A 9-es feladat lenne az áldozat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Sportágak: A, R, U.
Rajzolj 3 egymást metsző karikát, úgy könnyebb elképzelni.

ARU = x (mindhárom sportot űzi), ez van középen, ahol mindhárom karika metszi egymást.
R és U = 3, ebből 3-x csakRU (pontosan ezt a két sportot űzi csak)
A és R = 6, ebből 6-x csakAR (pontosan ezt a két sportot űzi csak)
A és U = 7, ebből 7-x csakAU (pontosan ezt a két sportot űzi csak)

A = 19 = csakA + csakAR + csakAU + ARU
R = 21 = csakR + csakAR + csakRU + ARU
U = 12 = csakU + csakAU + csakRU + ARU
Ha ezt a hármat összeadjuk:
19+21+12 = csakA + csakR + csakU + 2·csakAR + 2·csakAU + 2·csakRU + 3·ARU
A teljes osztály:
csakA + csakR + csakU + csakRU + csakAR + csakAU + ARU = 38
Ha ezt összevetjük az előzővel, ez lesz:
19+21+12 = 38 + csakAR + csakAU + csakRU + 2·ARU
19+21+12 = 38  +  (6-x)  +  (7-x) +  (3-x)  +  2·x

Fejezd be.
0