Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Irodalom

1109

Hajnóczy Péter Ki a macska? című novellájának fontos hatáseleme az elbeszélői nézőpont megváltozása. Elemzésében mutassa be, milyen szerepe van a műben az elbeszélői hangnak, a nézőpontváltásnak, és vizsgálja meg a csattanó szerepét!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Komplett elemzést nem tudok nyújtani, de leírom, ami nekem eszembe jutott, miközben olvastam.
Az elbeszélői hang tárgyilagos, azaz objektív. Csupán néhány vonással vázolja a történéseket. A narrátor egyes szám, harmadik személyben meséli el a történetet, csak a tényeket közli. Ez azt eredményezi, hogy a befogadónak nagyobb szabadsága van a történet értelmezésében.
Amikor a játékban Hosszúra kerül a sor, nézőpontváltás következik be, de ez nyelvileg nincs jelölve a szövegben. „Hosszú megmarkolta a nyílvesszőjét, és a macskának rontott. De ki legyen a macska? Valami komolyat kéne kitalálnia, nem olyan gyerekeset, mint a Dagadt. De mit? Valami olyat kéne mondani, amit ezek nem tudnak utánozni, olyat, hogy hanyatt essenek.” Látható, hogy a második mondattól az elbeszélő „átadja a szót”. Hosszú gondolatmenetét olvassuk. A nézőpontváltásnak több szerepe is van.
1. Feltárja a játék hátborzongató külsőségei ellenére is alapvetően gyermeki motivációikat, a felnőtté válás, a férfias keménység látszatának vágyát.
2. Oldja a nyitány előreutalása és a szituáció brutalitása által keltett feszültséget, így megalapozza a csattanó hatását.
A csattanó megdöbbentő, megrázó hatású, az egész szöveget átértelmezi. Lövésekről már korábban is olvashatunk utalást a szövegben, ez mindvégig várakozást, feszültséget kelt, és előreutal a végkifejletre. A novellát a néha megdördülő lövések és a Vásárcsarnoknál leadott géppisztolysorozat keretezi. A történelem visszavonhatatlanul betör a hétköznapokba, a valóság megmérgezi a játékot. A fiúk más megvilágításba kerülnek: kínozni vágyó suhancokból számukra érthetetlen erőszak áldozataivá válnak.

(Zsidókat lőnek le a gépfegyverekkel és hogy Vörös szülei is emiatt haltak meg.)
Forrás: https://www.nkp.hu/tankonyv/irodalom_12/lecke_05_vasott
0