Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8.osztály SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
495
Egy rombusz átlóinak hossza 6,6 dm és 11,2 dm. Mekkora a rombusz kerülete?

Ennek a feladatnak a levezetésében és megoldásában kellene segítség. Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
házi feladat, 8.osztály, rombusz, átlók, matematika, SOS, geometria
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A rombusz átlói derékszöget zárnak be egymással, és felezik egymást.
Az adatok alapján:
e=6,6 dm
f=11,2 dm

Az átlók fele tehát derékszögű háromszöget alkotnak az oldalakkal.
Megfelezzük az átlókat:
e/2=3,3 dm
f/2=5,6 dm

Ezek alkotják a derékszögű háromszög befogóit, a rombusz oldala pedig az átfogót. Legyen az oldal neve a. A Pitagorasz-tétellel kiszámoljuk a hosszát:
3,3²+5,6²=a²
10,89+31,36=a²
42,25=a²
6,5=a

Tehát a rombusz egy oldala 6,5 dm, a kerülete pedig ennek a négyszerese, mert négy egyforma oldala van. Tehát a kerület:
K=4*6,5=26 dm
1