Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.osztály SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
576
Egy egyenlő szárú trapéz alapjainak hossza 30 cm és 18 cm, a magasság hossza pedig 16 cm. Határozd meg a trapéz szárainak hosszát!

Ebben a feladatban kellene segítség, sürgős a dolog. Előre is köszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
házi feladat, trapéz, geometria, matematika, 8.osztály, SOS
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az adatok amiket tudunk:
a=30 cm
b=18 cm
m=16 cm

A rövidebb alap pontosan a hosszabb alap közepén helyezkedik el, mert egyenlőszárú trapézról van szó. Ez azt jelenti, hogy a hosszabb alapból a két-két oldalt ugyanannyi "lóg ki" a rövidebb alaphoz képest. Ezt kiszámoljuk, hogy mennyi:
30-18=12
12/2=6

Tehát 6-6 cm van a nagyobb alap két oldalán. Ez egy derékszögű háromszöget zár be a magassággal és a szárral, amelyben a szár az átfogó. Így Pitagorasz-tétellel kiszámoljuk a szárat, ami legyen c:
6²+16²=c²
36+256=c²
292=c²
17=c

A trapéz szárai 17 cm hosszúak
1