Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.osztály SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
707
Egy rombusz átlói: e=6cm, f=8cm

Meg kell határozni az a oldalt, a magasságot (m), valamint kerületet és területet. Ebben kérnék segítséget, sürgős.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
rombusz, matematika, SOS, kerület, terület, 8.osztály, geometria
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A rombusz átlói felezik egymást, és derékszöget zárnak be egymással.
Így a Pitagorasz-tétellel ki tudjuk számolni a rombusz oldalának hosszát, mert az e/2 és az f/2 derékszögű háromszöget alkotnak az oldallal.

(6/2)²+(8/2)²=a²
9+16=a²
25=a²
a=5

Tehát a rombusz oldala 5 cm, így a kerülete: 5*4= 20 cm

A rombusz területe egyenlő az átlók szorzatának a felével:
T=(6*8)/2=24 cm²

A rombusz területe viszont egyenlő a magasság és az oldal szorzatával is, és mivel az oldalt és a területet már tudjuk, így ki lehet számolni a magasságot:
T=a*m
24=5*m
m=4,8

Tehát a magassága 4,8 cm
A kerülete 20 cm
A területe 24 cm²
Módosítva: 4 éve
1