Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
741
Egy trapéz rövidebb alapjának hossza 5 cm, kiegészítő háromszögének két másik oldala 3 cm és 4 cm hosszú. Számítsuk ki a trapéz szárainak hosszát, ha másik alapjának hossza 12 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az adatok alapján:
a=12 cm
b=5 cm
c=3 cm
d=4 cm

A trapéz egyik szára legyen x, a másik y

A hasonló háromszögek miatt:

12/5=(3+x)/3
7,2=3+x
x=4,2 cm

A másik szára:

12/5=(4+y)/4
9,6=4+y
y=5,6 cm
0