Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
620
Ha bankban tartom a pénzemet, az biztonságosabb, mintha itthon tartanám, ráadásul évente 0,4%-ot kamatozik is. Ha van egy kevés megtakarításom, azt érdemesebb inkább lekötni, hiszen akkor évenként 4% a kamat. Ha két évig bent hagyom a pénzem, akkor már úgynevezett kamatos kamattal számolhatok. Ez azt jelenti, hogy egy év elmúltával már a kamattal megnövekedett pénzem kamatozik tovább a következő évben.
a) Számítsd ki, mennyi pénzem lesz egy év múlva, ha 150 000 Ft-ot tartok a bankban!
b) Hány forinttal gyarapodik a pénzem abban az esetben, ha 3 évre lekötöm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Ha 150.000 Ft van a bankban, és a szöveg szerint 0,4%-ot kamatozik egy év alatt, akkor:
150000*(0,4/100)= 150000*0,004=600
Vagyis 600 Ft lesz a kamat, így 150600 Ft lesz a bankban

b)
Ha le van kötve a pénz, akkor évente 4% a kamat, és minden évben a kamattal megnövekedett összeg kamatozik:
1. év végén: 150.000*0,4= 60.000 Ft -->210.000 Ft
2. év végén: 210.000*0,4=84.000 Ft --> 294.000 Ft
3. év végén: 294.000*0,4=117.600 Ft --> 411.600 Ft

Vagyis 411.600-150.000=261.600 Ft-tal gyarapodik a pénz
0