Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS DOLGOZAT!HENGER SZÁMÍTÁS

Főoldal » Középiskola » Matematika
479
1,. Egy henger térfogata 400cm³,sugara 6 Mekkora a felszíne?
Egy henger négyszer olyan magas mint amilyen szépes.Mekkora a magassaga,ha a felszíne 500cm²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Sugara 6 cm*
0

1.
V= 400 cm³
r= 6 cm

A henger térfogatának képlete: r²*π*m
Behelyettesítünk:

6²*π*m=400
36π*m= 400
m= 3,54 cm --> ez a henger magasága, ez kell ahhoz, hogy a felszínt kiszámoljuk

A henger felszínének képlete: 2*r*π*m+2r²*π
Behelyettesítünk:
2*6*π*3,54+2*6²*π=359,6

Tehát a henger felszíne 359,6 cm²
1

2. feladat
A henger szélessége az átmérőjével egyenlő, ami a sugár kétszerese: 2r
A magassága (m): 4*2r=8r --> m=8r

A felszínének képletébe behelyettesítünk: 2r*π*m+2r²*π

2r*π*8r+2r²*π=500
16r²*π+2r²*π=500
16r²+2r²=159,15
18r²=159,15
r²=8,84
r=2,9 cm

Tehát a sugara 2,9 cm, így a magassága: 8*2,9=23,2 cm
0