Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
649
Egy négyszög adott sorrendben vett oldalai úgy aránylanak egymáshoz, mint 4:3:5:6-hoz. Határozzuk
meg a hozzá hasonló négyszög oldalait, ha a
a) leghosszabb oldala 36 cm
b) leghosszabb és legrövidebb oldalának összege 20 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Vedd a leghosszabat 6x-nek
6x=36
x=6
Akkor a többi oldal:
4x=4*6=24 cm
3x=3*6=18 cm
5x=5*6=30 cm
6x=36 cm (adott volt)

b)
Előző módszerrel a legrövidebb oldal 3x, leghosszabb 6x
3x+6x=20
9x=20
x=9/2
4x=80/9
3x=60/90=20/3
5x=100/9
6x=120/90=4/3
0