Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatban kérek segítséget

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
Polinomok,
Határozd meg a “a” és “b” paramétereket ha
F(x)= (lásd a képen)
G(x)= (lásd a képen)
És f(x)/g(x) osztási maradéka R(x)=2x+3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tehát igazak a következő polinom definíciók:
`f(x) := x ^3 + a·x^2 + b·x + 1`
`g(x) := x^2 + x - 1`
`r(x) := 2·x + 3`,
ahol `a,b in RR`.
Ekkor felhasználva az osztási maradék definícióját, kell lennie egy olyan lineáris
`l(x) := m·x + n` polinomnak, ahol `m,n in RR`, hogy
`f(x)-l(x)*g(x)-r(x)=0` ` " "(1)`
azaz
`(1 - m)·x^3 + (a - m - n)·x^2 + (b + m - n - 2)·x + n - 2=0` `" "(2)`
(Ebben a feladatban meghatározandó az `a` és `b` paramétereken kívül még az `m`
és `n` paraméter értéke is.)
Ránézve `(2)` egyenletre azonnal adódik, hogy `m=1` és `n=2`.
Azaz
`(1 - 1)·x^3 + (a - 1 - 2)·x^2 + (b + 1 - 2 - 2)·x + 2 - 2=0`
Ez csak úgy lehetséges, hogy `a=3` és `b=3`.




Módosítva: 4 éve
1

Sok diáknak gondot okoz a tanult definíció ekvivalens átírása.

Tehát, ha azt mondjuk, hogy két f(x) és g(x) osztási maradéka r(x), ez azt jelenti, hogy léteznie kell egy l(x) polinomnak, hogy `frac{f(x)}{g(x)}=l(x)+frac{r(x)}{g(x)}`, ahol `fok(f(x)>fok(g(x)`.
Tehát szó szerint leírhatjátok azt, amit az egész számokon már tanultatok.

Ebből ekvivalens módon állítható fel a `f(x)-l(x)*g(x)-r(x)=0` egyenlet.
Mivel `fok(f(x))=3`, `fok(g(x))=2` és `fok(r(x))=1` ebből triviálisan jött az a sejtés,
hogy `fok(l(x))=1`.
Módosítva: 4 éve
0