Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan lehet elbirtoklás után megszerezni a tulajdonjogot ingó dolog és ingatlan dolog esetén?

208
Köszi ha válaszolsz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fejtörő

Válaszok

1
Az elbirtoklás a dologi jog egyik legősibb intézménye, amely elméletileg arra szolgál, hogy segítségével a polgári anyagi jogi jogalkotás levonja az idő jogviszonyokra gyakorolt hatását. Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot ingatlan esetén tizenöt, ingó dolog esetén tíz éven át sajátjaként szakadatlanul birtokolja.
Az elbirtoklás bármikor megszakítható a tulajdonos részéről, melynek során elegendő csupán gyakorolnia a tulajdonosi jogait, végső esetben azonban a bírósághoz is fordulhat a dolog kiadása végett. Ilyen beavatkozás esetén a szakadatlan elbirtoklás félbeszakad, és az elbirtoklási idő újra kezdődik.
Az elbirtoklás megszakad, ha a tulajdonos a dolog kiadása iránti követelését bírósági úton érvényesíti; a tulajdonos a dologgal kapcsolatban tulajdonosi jogát gyakorolja; vagy a birtokos a birtokot akaratán kívül elveszti, és azt egy éven belül nem szerzi vissza, vagy egy éven belül nem kéri a bíróságnál, hogy a dolog újabb birtokosa a dolgot adja vissza.

Ha az elbirtoklás megszakad, a birtoklásnak addig eltelt ideje nem vehető figyelembe, és az elbirtoklás a megszakadást okozó körülmény elmúltával újból kezdődik.
Módosítva: 2 éve
0