Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
656
Egy trapéz párhuzamos oldalai 18 és 34 cm hosszúak, egyik szára 12 cm. Ez a szár a hosszabbik alappal 78 fokos szöget zár be.
Mekkora a trapéz másik szára, és mekkorák a szögei?
Nagyon szépen köszönöm előre is ha valaki segít, dolgozatra próbálok felkészülni, de nem igazán értem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha csinálsz egy rajzot, mindent megértesz belőle?
0

A magyarázáshoz az előttem válaszoló ábráját használom, és úgy fogom írni a betűket meg jelöléseket az egyszerűség kedvéért.
Az AED egy derékszögű háromszög, ebből a magasságot (m) a szögfüggvények egyikével tudjuk kiszámolni. Legyen az ismert szög α:
sinα=szöggel szemközti befogó / átfogó
sin78°=m/12
m=11,74 cm

Az FB szakaszt kiszámolhatjuk úgy hogy az alsó, hosszabb alapból kivonjuk a felső rövidebb alapot, mert az FB a kettejük különbsége:
FB=34-18=16 cm

Az FBC háromszög szintén derékszögű, amelyben tudjuk, hogy m=11,74 cm és FB=16 cm. Legyen a B csúcsnál lévő szög β. Itt is egy szögfüggvényt alkalmazhatunk a β kiszámolására:
tgβ= szöggel szemben lévő befogó / szög mellett lévő befogó
tgβ=11,74/16
tgβ=0,734
β=36,3°

Ekkor a C csúcsnál lévő szöget (ami legyen γ) kiszámolhatjuk úgy, hogy tudjuk, hogy az FBC háromszögben a szögek összege 180°, így:
180-(90+36,3)=53,7
Ez van a FBC háromszögön belül, és ehhez még hozzá kell adni a DC és CF szakaszok által közrezárt 90°-ot, azaz:
γ=53,7+90=143,7°

Mivel tudjuk, hogy a trapéz belső szögeinek összege 360°, így a D csúcsnál lévő szöget már könnyen ki tudjuk számolni:
360-(78+36,3+143,7)=102°

Tehát a trapéz szögei: 78°, 36,3°; 143,7° és 102°

A másik szárat, ami a BC szakasz, simán Pitagorasz tétellel ki tudjuk számolni, mert tudjuk az m-t és az FB szakszt is:
m²+(FB)²=(BC)²
11,74²+16²=(BC)²
393,83=(BC)²
BC=19,8 cm

Tehát a trapéz másik szára 19,8 cm
1