Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Öreg pap cimű novella elemzése

1057
1oldaltba kéne jellemezni a művet. Valaki segítség
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
" Gondolom, hosszú út vezet még, mire eljutnak elbeszéléseiben 1930-ig. Ebben az évben írta Öreg pap című kis novelláját – talán helyesebb életképnek nevezni. A történet látszólag életrajzi, valójában azonban az író fantáziájának szüleménye. Óraközi szünetekben újra meg újra felelevenítették a gyerekek az angol-búr háború eseményeit, s mert a szabadságukért harcba szálló búrokkal rokonszenveztek, hasonlóan sokakkal, az erősebb, hangosabb fiúk lettek a búrok, a gyengébbek és a mamlaszok az angolok, s a küzdelemben mindig a búrok győzedelmeskedtek.

Egy ilyen egyoldalú ütközetben a majdani író került legalulra, s amikor kegyetlenül szigorú latintanáruk megjelenésével vége szakadt az ütközetnek, gyászos látvány tárult a szeme elé: új tavaszi zakója bélése alaposan elszakadt. Hiába takargatta, a leffegő bélés szomorú jövőt sugallt, amelyben édesapja és pálcája jelképezte volna a diadalmas búrokat.

Tanára megállította. Megszemlélte a szakadást, némi gúnnyal bólogatott, hogy igen, ez a haszontalan büntetése, majd felszólította a rémült gyereket: kövesse. Szegény, már a legsúlyosabb büntetések rémképe jelent meg előtte, kivált, mikor az atya felszólította: vegye le a zakót. Aztán a bűnjellel kezében az ablakhoz lépett, tűt és cérnát keresett, és a magányos férfiak gondosságával kezdte eltüntetni az éktelen sebet. Lassan, látható szakértelemmel követték egymást az öltések. „Először is megdöbbentem – olvassuk az utolsó bekezdésben –, hogy közösséget vállal egy nebulóval, és cinkostársként leplezi azt, amit büntetnie kellene. Másrészt vasárnap tilos varrni. Ezt a napot pihenéssel, elmélkedéssel, Istennek tetsző cselekedettel kell megszentelni. Aki varr, az bűnt követ el. Azon tépelődtem, vajon nem jut-e bűne miatt a pokolba, örök kárhozatra. Ma már tudom, hogy nem. Azóta, ha szentekről, földi angyalokról hallok, mindig tűvel-cérnával képzelem el őket és foldozófával.” "
Bár nem egy teljes elemzés azomban sokat meríthetsz belőle
Azomban azt ne várd el hogy akárki is megírja hejetted ;)
0