Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek S.O.S3

Főoldal » Általános iskola » Matematika
450
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem tudom, kell-e a pontos kiszámolás (első ránézére a pozitív, a c negatív, a b pedig rövid számolás után 0)
így elég könnyű sorba tenni, ha csak annyi a feladat, de kiszámolom neked pontosan.
a) gyöktelenítek, azaz  5 -tel szorzok mindent
(5-2 5 )/5+(3 5 -2*5)/3*5+(6 5 +3*5)/6*5, közös nevező 30 lesz,
(30-12 5 +6 5 -20+6 5 +15)/30 a  5 -ök pont kiejtik egymást, marad 5/6

b)  6  lesz a közös nevező, ehhez az első tagot  2 -vel, a másodikat  3 -mal kell szorozni
(2 2 / 6 / 2  - 3 3 / 6 / 3 +5/ 6 =2* 2 * 2 -3* 3 * 3 +5) / 6 =(2*2-3*3+5)/ 6 =0/ 6 =0

c) közös nevező 6 6 , a tört reciprokával pedig szorzok:
(13*3/6 3 -36/6 3 )* 3 /2= -10/6 3 * 3 /2= -10/6*2=-10/12=-5/6

Módosítva: 4 éve
0