Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1268
Hogyan változik meg a molekulák száma, ha 1:1 anyagmennyiség-arányban alkalmazott N2-H2 esetén az N2(g) + 3H2(g) = 2NH3(g) reakció során a nitrogénmolekulák 20%-a alakul át ammóniává?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
kiindulási mennyiségek:
1 mol N₂ + 1 mol H₂, 0 mol ammónia, összesen: 2 mol

elreagál:
0,2 mol N₂ + 3*0,2=0,6 mol H₂, összesen: 0,8 mol

marad:
1-0,2=0,8 mol N₂ + 1-0,6=0,4 mol H₂ + keletkezik 2*0,2=0,4 mol ammónia, összesen: 1,6 mol

2-1,6=0,4 móllal csökken az anyagmennyiség, ez 0,4*100/2=20%-os csökkenés.
2