Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném! (egész 9.ben nem volt fizikánk és így rohadttsok minden ránk lett zúdítva a semmiből)

Főoldal » Középiskola » Fizika
1081
Rúdelem két pólusa között a feszültség 1,5 V, Mennyi munkát végez az elektromos mező, miközben a negatív pólusról 1 millió elektron áramlik a pozitív pólusra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Talán

1 Coulomb töltés megfelel 1,6*10^-19 elektron töltésének.

Az 1 millió (azaz 10^6) elektron töltése ezek szerint 1,6*10^19 / 10^6 = 1,6*10^13 Coulomb.

A feszültség (U) a teljesítmény (P) és az áramerősség (I) hányadosa, azaz U=P/I.

A teljesítmény (mértékegysége Watt, azaz W) úgy is felírható, hogy egységnyi idő (dt, mértékegysége másodperc, azaz s.) alatt végzett energia (dE, mértékegysége Joule azaz J), azaz P= dE/dt. A dt és dE esetében a „d” a delta (változás) jele, kis háromszög helyett.

Az áramerősség (mértékegysége Amper, azaz A) az egységnyi idő alatt áthaladó töltés (Q, mértékegysége Coulomb azaz C) mértéke, azaz I=dC/dt.

Ha a (3) pontban felírt egyenletben P-t és I-t behelyettesítjük a (4) és (5) pontbeli egyenletekkel, akkor ezt kapjuk: U=(dE/dt)/(dC/dt). A törttel való osztás ugyanaz, mint a reciprokkal szorzás, így átírhatjuk így: U=(dE/dt)*(dt/dC). Mivel dt-vel lehet egyszerűsíteni, ezt kapjuk: U = dE/dC

Vagyis a feszültséget kifejeztük az energia (= munkavégzés) és a töltés hányadosaként. Az (1) és (2) pontból tudjuk a töltést, a feladatból tudjuk a feszültséget (1,5 V), már csak át kell rendezni és elvégezni a szorzást: dE=U*dC, azaz 1,5*1,6*10^13 = 2,4*10^13
0