Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném! (egész 9.ben nem volt fizikánk és így rohadttsok minden ránk lett zúdítva a semmiből)

50
Rúdelem két pólusa között a feszültség 1,5 V, Mennyi munkát végez az elektromos mező, miközben a negatív pólusról 1 millió elektron áramlik a pozitív pólusra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Talán

1 Coulomb töltés megfelel 1,6*10^-19 elektron töltésének.

Az 1 millió (azaz 10^6) elektron töltése ezek szerint 1,6*10^19 / 10^6 = 1,6*10^13 Coulomb.

A feszültség (U) a teljesítmény (P) és az áramerősség (I) hányadosa, azaz U=P/I.

A teljesítmény (mértékegysége Watt, azaz W) úgy is felírható, hogy egységnyi idő (dt, mértékegysége másodperc, azaz s.) alatt végzett energia (dE, mértékegysége Joule azaz J), azaz P= dE/dt. A dt és dE esetében a „d” a delta (változás) jele, kis háromszög helyett.

Az áramerősség (mértékegysége Amper, azaz A) az egységnyi idő alatt áthaladó töltés (Q, mértékegysége Coulomb azaz C) mértéke, azaz I=dC/dt.

Ha a (3) pontban felírt egyenletben P-t és I-t behelyettesítjük a (4) és (5) pontbeli egyenletekkel, akkor ezt kapjuk: U=(dE/dt)/(dC/dt). A törttel való osztás ugyanaz, mint a reciprokkal szorzás, így átírhatjuk így: U=(dE/dt)*(dt/dC). Mivel dt-vel lehet egyszerűsíteni, ezt kapjuk: U = dE/dC

Vagyis a feszültséget kifejeztük az energia (= munkavégzés) és a töltés hányadosaként. Az (1) és (2) pontból tudjuk a töltést, a feladatból tudjuk a feszültséget (1,5 V), már csak át kell rendezni és elvégezni a szorzást: dE=U*dC, azaz 1,5*1,6*10^13 = 2,4*10^13
0